Lovundbåten, en klinkbygd frakteskute på 12,3 meter, ble bygget av eik fra Agder rundt 1459. Båten ble sannsynligvis brukt av fiskere i Helgeland til å frakte tørrfisk til Bergen. Selv om under halvparten av båten er bevart, gir den enestående innsikt i båtkonstruksjon og hverdagslivet til kystbefolkningen på slutten av middelalderen. Funnene fra båten, selv om de ikke inkluderer last eller verdisaker, har gitt verdifull informasjon om dagliglivet til de som brukte den.
Historien om Lovundbåten spenner fra utgravningen i 1976 til utstillingen i det nybygde museet sommeren 2024, og er et flott eksempel på hvordan en lokal interessegruppe kan initiere og finansiere et omfattende forskningsprosjekt. Marinarkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum og Norsk Maritimt Museum gravde ut båten i 2016 og 2017 og har nå konservert og gjort den klar for utstilling.
Vi får besøk av marinarkeolog Stephen Wickler og arkeologisk konservator Ida Fløystad Brevig fra Norges arktiske universitetsmuseum, som vil dele sine erfaringer fra utgravningen til utstillingen, samt detaljer om funnene og hvordan konservatorene arbeider med dette materialet.
https://uit.no/tavla/artikkel/862160/vin_viten_lovundbaten_fra_utgravning_til_utsti