I 1274 er det to av rikets mektigste ledere, kong Magnus Lagabøte og erkebiskop Jon Raude, som står i konflikt over hva som skal skrives om kirken og kristendommen, uten å finne enighet. Hva dreier denne striden seg om, hva skjer frem til kong Magnus dør i 1280, og hvilke konsekvenser får det?
Forholdet mellom kongemakt og kyrkjemakt i Landslova er basert på den såkalte tosverdslæra, som ble utviklet på slutten av 400-tallet. Ifølge denne teorien får kongen og biskopen sitt mandat fra Gud og skal på hans vegne styre hver sine deler av samfunnet—det verdslige og det åndelige. Men hvordan tolkes skillet mellom kongemakt og kirkemakt, og hvordan manifesterer dette seg i praksis?
Foredragsholder: Anna Elisa Tryti, middelalderhistoriker med spesialfelt innen kirke og religion. Tryti er prosjektdirektør i Vestland fylkeskommune og leder for Landslovjubileet i Vestland.
Vi ønsker deg hjertelig velkommen!
Foredraget finner sted i et auditorium med 160 plasser, utstyrt med teleslynge og god rullestoltilgang. Varighet: 45–60 minutter. Endringer i programmet kan forekomme.
Det vil være en museumsbutikk og kafé tilgjengelig.
Billetter kan kjøpes på bymuseet.no eller i resepsjonen på Bryggens Museum.