Ingen andre skandinaviske bidrag til verdens kulturarv har en så sterk tilstedeværelse som sagaene. Den norrøne sagastilen er variert og enestående, med episke fortellinger om maktkamp, sorg, kjærlighet og en god dose humor. Store forfattere som Auden, Ibsen og Borges har hentet inspirasjon fra sagalitteraturen, og J.R.R. Tolkien baserte sitt univers på norrøn kultur og mytologi, noe som la grunnlaget for moderne fantasy.
Sagaene er imidlertid ikke alltid lette å lese for dagens lesere. Karakterene er en mangfoldig gruppe med lunefulle personligheter, som i Egils saga, hvor diktet "Sonattorek" (Sønnetapet) gir en dypt psykologisk skildring av sorg. Egil er ingen sart dikter; allerede som barn tar han sitt første liv og utfører brutale handlinger. Likevel er han bare én av mange som balanserer mellom skjønnhet og det makabre i sagaene.
Hvilke typer mennesker møter vi i disse tekstene? Hva kan de fortelle oss om det norrøne samfunnet, og hvordan skal moderne lesere navigere dem? Dette vil vi utforske i dette foredraget.
Foredragsholder: Dane Lundberg, historiker og prosjektmedarbeider i Memoar, tidligere ansatt ved Bymuseet.
https://bymuseet.no/event/poeter-og-psykopater-pa-soken-etter-sagamennesket-ved-dane-lundberg/