Bryggengravningen: Starten på moderne middelalderarkeologi i Norge
Brannen på Bryggen i Bergen den 4. juli 1955 førte til omfattende arkeologiske utgravninger som skulle revolusjonere norsk middelalderarkeologi. Arkitekt Håkon Christie og arkeolog Asbjørn E. Herteig var raskt på plass etter brannen, og Herteig ble i 1956 faglig leder for utgravningene på vegne av Riksantikvaren. Bryggengravningen (1955-79) markerte et skifte i arkeologisk praksis ved å fokusere på vanlige menneskers liv og hverdag, i motsetning til tidligere utgravninger som primært rettet seg mot kirker, klostre og festningsverk.
Utgravningen introduserte en systematisk tilnærming der alle typer strukturer og gjenstander ble dokumentert og bevart. For første gang ble middelalderarkeologisk feltarbeid, kuratering og formidling håndtert av fagfolk bosatt i Bergen, noe som la grunnlaget for et sterkt tverrinstitusjonelt forskningsmiljø. Dette samarbeidet mellom ulike institusjoner og fagfelt har bidratt til at middelalderarkeologien har etablert seg som et viktig forskningsfelt i Norge.
Foredraget vil gi en oversikt over utviklingen av middelalderarkeologien i Bergen før og etter 1955, med fokus på utgravningsmetoder, kuratering, undervisning og forskning, samt samarbeidet på tvers av institusjoner og faggrenser.